Lipoedeem herkennen:
dit zijn de symptomen

Van bijna al mijn cliënten hoor ik een vergelijkbaar verhaal. Bijna iedereen, inclusief ikzelf, is jaren zoekende voordat ze erachter komen dat ze lipoedeem hebben. Lipoedeem herkennen is dus niet zo simpel. Steeds hoor ik dezelfde herkenbare reacties die ze tijdens hun zoektocht kregen te horen:

  • ‘Het zit in de familie die stevige benen, dat moet je gewoon accepteren’
  • ‘Tja, ieder pondje gaat door het mondje hè’
  • ‘U houdt vocht vast mevrouw, minder zout en de beentjes omhoog’

 

Lipoedeem wordt namelijk vaak verward met obesitas, cellulite, cellulitis of lymfoedeem. Van goed bedoelde familieadviezen tot doctoren die het afdoen als ‘te dik’ of ‘vocht vasthouden’ en vervolgens maar gewoon steunkousen voorschrijven. Vaak zonder dat ze echt goed luisteren naar de klachten en lipoedeem herkennen. Al deze goed bedoelde adviezen dragen niets bij aan het verminderen van lipoedeem klachten, of zelfs de enorme pijn waarmee deze vrouwen dagelijks te maken hebben. Dit kan enorm ontmoedigend en frustrerend zijn! Net als de pijnlijke opmerking: heb je lipoedeem of ben je gewoon dik. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van de meest voorkomende lipoedeem symptomen, zodat je lipoedeem beter herkent.

 

Daarom een overzicht van de meest voorkomende symptomen van lipoedeem:

  • Grauwe bobbelige huidstructuur
  • Dikke en zware benen
  • Pijnlijke benen (en knieën)
  • Gespannen gevoel in de benen
  • Snel blauwe plekken zonder aanleiding
  • Kledingmaat verschil (soms wel twee of meer) tussen onder- en bovenlijf
  • Pijnlijke en dikke bovenarmen
  • Altijd erg koude benen en billen
  • Sporten en diëten helpen niet
  • Soms overgewicht
  • Vetophoping op de heupen (zadeltassen)
  • Snelle verzuren, bewegen erg zwaar

Wanneer jij jezelf herkent in (een aantal van) de symptomen, is de kans groot dat je lipoedeem hebt. Via je huisarts kun je een verwijzing vragen voor de dermatoloog. Deze kan je helpen om een diagnose te stellen. Wanneer je de diagnose ‘lipoedeem’ krijgt, kun je ook gericht op zoek gaan naar een behandelplan. Dit geeft vaak al verlichting, omdat je eindelijk weet wat er aan de hand is met je lichaam.

Lipoedeem symptomen zijn opgedeeld in drie fases

De ontwikkeling van lipoedeem is onderverdeeld in drie fases. Deze fases kunnen in elkaar overgaan, dus de scheidingslijnen zijn niet zo goed waarneembaar. Afhankelijk van het stadium waarin je verkeert, kun je overwegen om met de Quadrivas Therapie of icoone® behandelingen te starten.

 

Lipoedeem is een progressieve aandoening, wat inhoudt dat de symptomen erger worden naarmate de tijd verstrekt. Ik adviseer daarom om tijdig te beginnen met behandelen. Lipoedeem gaat niet meer over, maar dankzij behandelingen verminderen je de klachten, waardoor je pijnvrij door het leven gaat.

 

Lipoedeem herkennen:
hoe ziet lipoedeem eruit?

Eén op de tien vrouwen heeft lipoedeem. Om lipoedeem te herkennen, kijk je niet alleen naar de symptomen, maar ook hoe het zich uit. Het kan heel moeilijk zijn om zelf te onderscheiden of je lipoedeem of cellulitis hebt. Vooral in de eerste fase van lipoedeem is het nauwelijks zichtbaar, maar merk je wel ’s avonds dat je opgezette benen hebt. Dit wordt erger door te lang te staan of te zitten, vooral in de zomer. Met de jaren verergeren de klachten, waardoor je ook pijn ervaart bij de aanraking van je benen.

 

 

Hoe onderscheid je lipoedeem, cellulitis, cellulite en obesitas?

Vind je het nog lastig om lipoedeem te herkennen? Er is vaak verwarring over de verschillen tussen lipoedeem, cellulitis, cellulite en obesitas. Wat is dan het verschil en hoe herken je dit?

 

Lipoedeem

Bij lipoedeem heb je een chronische aandoening met een onjuiste vetcel opbouw in de benen, billen en dijen. Meestal ontstaat lipoedeem rond de puberteit. Het is een medisch probleem, waarbij de huid eruit ziet als een sinaasappelhuid (of erger: de structuur van een bloemkool), zoals bij cellulitis. Het verschil: lipoedeem voelt pijnlijk aan als je je huid aanraakt en je hebt snel last van blauwe plekken. Bij cellulitis is dit niet zo. Lipoedeem is niet geneesbaar, maar wel behandelbaar zodat de klachten verminderen.

 

Cellulitis

Cellulitis ontstaat door bacteriën die het bindweefsel infecteren. Dit is dus ook een medische aandoening, maar vraagt om een andere behandeling dan lipoedeem. Ook hier is er sprake van een sinaasappelhuid of putjes in de huid. Deze infectie kun je verhelpen door de behandeling van een specialist of arts.

 

Cellulite

Anders dan lipoedeem en cellulitis is cellulite een cosmetische aandoening. Hierbij zijn de bindweefselstrengen in het onderhuidse bindweefsel naar beneden getrokken. Dit veroorzaakt een sinaasappelhuid. Wanneer je meer vet krijgt, wordt de bobbelige structuur erger. Deze aandoening is makkelijk te behandelen.

 

Obesitas

Je hebt obesitas als je BMI hoger dan of 30 is. Het wordt ook wel overgewicht of zwaarlijvigheid genoemd. De huid vertoont dezelfde structuur bij lipoedeem of cellulitis, maar het verschil is dat het niet pijnlijk aanvoelt en het vet gelijkmatig over je lichaam verdeeld is.

 

Door een lipoedeem afbeelding te bekijken, herken je misschien al jouw figuur daarin. Of doe de lipoedeem scan, ontdek of je lipoedeem hebt en krijg kosteloos een eerste advies* met drie belangrijke tips.

Do you still have questions after reading this article?

Or do you want to start treatment of your lipedema as soon as possible?

Do you still have questions after reading this article? Or do you want to start treatment of your lipedema as soon as possible?

Please contact us, we will be happy to help you!

Read my personal lipedema story

Read all about my personal story with lipedema and how I use this experience as a lipedema coach.

My lipedema story

Sign up for my newsletter

Stay informed about everything I do as a lipedema coach: my own experiences, healthy food tips, mindset, inspiring workshops, and much more!

"*" indicates required fields

The personal experiences of my clients.

Read the experiences of others
“It really is helping me a lot already!”
  • en
    • nl