Zadeltassen: een van de symptomen van lipoedeem

Nee, ik ga het hier niet voor tassen op de fiets en ik heb het ook niet over paardrijden. Met zadeltassen bedoel ik hier de stevige benen, dikke billen en vet wat zich rondom de heupen concentreert. Vrouwen met lipoedeem hebben soms ook last van zadeltassen.

Ook ik kreeg er last van, dus ik weet heel goed hoe vervelend het is. Het doet pijn en kleding uitzoeken is een stuk lastiger. In deze blog vertel ik je meer over wat zadeltassen zijn, wat lipoedeem is, hoe je ontdekt of je zadeltassen door lipoedeem hebt en hoe je zadeltassen kunt verminderen.

 

Wat zijn zadeltassen?

Wanneer ik het over zadeltassen heb, bedoel ik de zadeltassen op je lichaam. Het is opgehoopt vet wat je vooral op de bovenbenen en heupen ziet zitten. Dames zonder lipoedeem kunnen hier last van hebben, dan doet het vet niet specifiek pijn. Wanneer de zadeltassen op je heupen wel een symptoom zijn van lipoedeem, ervaar je ook dat het pijn doet. Je hoeft maar een beetje op je huid te drukken en je voelt pijn.

“Zadeltassen is opgehoopt vet wat geconcentreerd rondom je heupen en benen zit.”

 

Lipoedeem, wat is dat?

Heb je nog nooit gehoord over lipoedeem? Je bent niet de enige. Er zijn veel mensen die er nog nooit van gehoord hebben, terwijl 11 procent van de Nederlandse vrouwen hier wel last van heeft. Wanneer je lipoedeem hebt, heb je last van een vet-vochtophoping in je lichaam. Dit vindt voornamelijk rondom je benen plaats, maar ook wel bij je armen. Je hebt dan dikkere benen, billen, heupen en armen. Doordat je lichaam het vocht niet goed afvoert, vindt er een ophoping van vet en vocht plaatst. Het vet is ook nog eens ontstoken, wat zorgt voor veel pijn.

In deze blog vertel ik nog meer over wat lipoedeem nou precies is. Of bekijk deze video.

 

Hoe weet je of je zadeltassen door lipoedeem hebt?

Lipoedeem herkennen is niet heel simpel. Zo heb ik, net als meer van mijn klanten, er jarenlang mee rondgelopen en de dokter bezocht, zonder dat ik of de dokter doorhad dat ik lipoedeem heb. Toen ik nota bene voor een andere blessure bij de fysiotherapeut kwam, opperde hij op dat ik wel eens lipoedeem zou kunnen hebben.

Wanneer je last van zadeltassen hebt, hoeft dit niet meteen te betekenen dat je ook lipoedeem hebt. Maar herken je ook de andere symptomen van lipoedeem? Zoals een bobbelige en grauwe huid, snel blauwe plekken, een kledingmaat of meer verschil tussen je onder- en bovenlichaam, altijd koude billen en benen, pijn in je benen (en knieën en armen) en misschien wel overgewicht? Er bestaat dan de kans dat je lipoedeem hebt.

Doe hier de Lipoedeem Scan en test of jij het hebt.

 

Hoe kun je zadeltassen verminderen?

Als je al iets meer weet over lipoedeem, weet je ook al dat de biochemie, de trigger, (nog) ongeneselijk is. Maar dit betekent gelukkig niet dat je er niets tegen kunt doen, want lipoedeem zelf is wel te genezen als je het laat behandelen en in onderhoud blijft. Wanneer je aan de reguliere artsen vraagt of ze de zadeltassen kunnen verwijderen, zullen ze misschien wel liposuctie als optie aandragen. Liposuctie voor lipoedeem wordt niet vergoed uit de basisverzekering en het is maar de vraag of het je daadwerkelijk helpt. Het vet is in een keer weg, maar het kan dat je op andere plekken meer vet krijgt, omdat het lichaam het nu daar opslaat.

Je kunt natuurlijk ook proberen af te vallen, door te diëten en sporten. Maar als je lipoedeem hebt, heb je vast ook al gemerkt dat hoeveel je ook sport of dieet, je het vet niet ziet verdwijnen. Gelukkig heb ik zelf ervaren dat er een aantal behandelingen zijn die wel helpen bij het verminderen van zadeltassen en de andere klachten bij lipoedeem:

  • Quadrivas Therapie
  • Icoone ® behandeling

Wat doet de Quadrivas Therapie voor jou?

Quadrivas therapie is een behandeling die bestaat uit een intensieve massagetechniek. Door middel van diepe schraap- en aanhaaktechnieken ontwart je weefsel en openen je micro- en macrocirculatie. Hierdoor raakt het weefsel beter doorbloed, wat het zelfgenezend vermogen van je lichaam aanspreekt. De therapie zorgt ervoor dat nieuwe vet- en vochtafzettingen worden afgeremd, je wordt slanker, je gewrichten, banden en spieren worden soepeler, afvalstoffen en overtollig vet in je lichaam worden opgeruimd. De massage helpt je lichaam om de verschillende klachten waar je last van hebt te verminderen, zodat je lichaam weer zijn oorspronkelijke functioneren kan oppakken.

Wanneer heb je Icoone® behandelingen nodig?

De Quadrivas Therapie is niet meteen toepasbaar op alle vrouwen met lipoedeem. Zo hebben vrouwen die zwaarder wegen dan 115 kilo of die heel veel pijn ervaren eerst baat bij de Icoone® behandelingen. Voor deze behandelingen wordt de Icoone® LaserMed gebruikt. Dit apparaat stimuleert op een pijnloze manier de zuurstoftoevoer naar het bindweefsel en de fibroblasten van je lichaam. Met als gevolg: je bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Hierdoor vermindert de vetophoping (en dus je zadeltassen). Met het apparaat kan ik ook de binnenkant van je armen en benen goed behandelen, zonder dat je hier last van hebt. Naast deze behandelingen is het wel de bedoeling dat je met mijn hulp ook gaat afvallen, want uiteindelijk kan ik je dan behandelen met de Quadrivas Therapie.

 

Een afspraak maken voor de behandeling van zadeltassen en lipoedeem

Heb je lipoedeem en wil je van je zadeltassen en andere vervelende kwalen af? Als Lipedema Coach geef ik Quadrivas therapie en Icoone® behandelingen. Omdat ik zelf ook lipoedeem heb, weet ik als geen ander hoe het is en voelt. Ik ben vastbesloten om zoveel mogelijk vrouwen met lipoedeem te helpen en dat gaat verder dan alleen de therapie en behandelingen. Zo ben ik ervan overtuigd dat niet alleen de klachten behandelen het beste resultaat geeft. Daarom pak ik het breder aan. Samen met jou ga ik aan de slag om een winnende combinatie te maken voor jouw lichaam. De behandelingen combineer ik met voedingsadvies en eventuele suppletie, beweging op maat en een positieve mindset. Wil jij jouw zadeltassen en andere klachten aanpakken, zodat je weer prettiger kunt leven? Maak dan nu een afspraak met mij.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Lees mijn persoonlijke lipoedeem verhaal

Lees alles over mijn persoonlijke lipoedeem verhaal en hoe ik mijn ervaring gebruik als lipoedeemcoach.

Mijn lipoedeem verhaal

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
  • nl
    • en