Dikke benen ziekte: is dit de oorzaak van jouw dikke benen?

Een van de meest herkenbare kenmerken van lipoedeem is het hebben van dikke benen. Dus wanneer je dikke benen hebt die niet dankzij sporten of diëten slanker worden, zou het best eens kunnen zijn dat dit de oorzaak is. Natuurlijk zijn er nog meer symptomen waaraan je lipoedeem aan herkent. In deze blog vertel ik als ervaringsdeskundige en Lipedema Coach je meer over deze symptomen en over de ‘dikke benen ziekte’.

De dikke benen ziekte lipoedeem

Omdat vrouwen met lipoedeem vaak dikke benen krijgen, is de zoekterm waar veel vrouwen op zoeken ‘dikke benen ziekte’. Wanneer je wat vollere benen hebt, hoeft dit niet gelijk te betekenen dat je deze ziekte hebt. Lipoedeem komt voor bij 1 op de 10 vrouwen en het is een chronische ziekte. Dit betekent dat de biochemie, de trigger, (nog) ongeneselijk is. Maar dit betekent gelukkig niet dat je er niets tegen kunt doen, want de vetophoping (lipoedeem) zelf is wel te genezen (Stadium 01 & 02) als je het laat behandelen en in onderhoud blijft.

 

Vet = lip
Vocht = oedeem

 

Wanneer je lipoedeem hebt, vindt er vet- en vochtophoping plaats in je lichaam. Er is een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. Daarnaast verloopt de afvoer van vocht door je lymfevaten niet zoals het moet. Hierdoor ontstaan er onderhuidse ophopingen van zowel vet als vocht. Dit zie je voornamelijk terug op je je billen, benen, heupen en armen. Doordat het vet laaggradig ontstoken is, geeft dit ook nog eens veel pijnklachten. Omdat lipoedeem een progressieve aandoening is, dit betekent dat de ernst na verloop van tijd toe neemt, verloopt het in drie stadia. Hier lees je meer over de drie stadia van lipoedeem.

 

Wat lipoedeem nou precies is,

zie je ook in deze video.

 

Pijnlijke dikke benen – een van de symptomen van lipoedeem

Dikke benen hebben is een van de symptomen van lipoedeem. Maar er zijn meer symptomen waaraan je lipoedeem herkent:

 • Pijnlijke benen
 • Je benen voelen zwaar aan
 • Je huid ziet er grauw en bobbelig uit
 • Zonder aanleiding heb je vaak blauwe plekken
 • Je benen voelen gespannen aan
 • Je kunt last van overgewicht hebben (hoeft niet)
 • Vaak heb je een kledingmaat verschil (of zelfs meer) tussen je onder- en bovenlichaam
 • Hoe vaak je ook sport en dieet, je valt niet af
 • Je billen en benen voelen altijd koud aan
 • Je hebt vetophoping op de heupen
 • Ook je armen kunnen pijnlijk aanvoelen
 • Je benen verzuren snel, waardoor bewegen heel zwaar voelt

Heb je naast dikke benen met vocht ook opgezwollen enkels en voeten? Dan kan er sprake zijn van lymfoedeem. Om te kijken of jouw dikke benen met lipoedeem te maken hebben, doe je de gratis Lipoedeem Scan.

 

Dikke benen oorzaak

De oorzaak van de ‘ hele dikke benen ziekte’ is nog niet bekend. Wel lijkt het erop dat erfelijke factoren een rol spelen. Net als hormonen, want vaak verergert het proces tijdens de puberteit, vanwege het slikken van de pil of tijdens een zwangerschap. Bij mijzelf merkte ik dat mijn klachten toenamen toen ik zwanger werd. Altijd al had ik andere benen dan al mijn vriendinnetjes. Maar nu kreeg ik ook zadeltassen, mijn huid werd minder mooi en mijn benen voelden als zware betonblokken aan. Er lijkt ook iets mis te gaan in de stofwisseling. Het vet verbrandt niet, maar slaat op in je lichaam.

 

De behandelingen voor lipoedeem

De biochemie de trigger, van lipoedeem is (nog) niet te genezen, maar wel lipoedeem zelf. Als ervaringsdeskundige, coach en behandelaar help ik je met het verminderen van je klachten. Zodat je weer happy met je lichaam bent, je healthy en beautiful gaat voelen. Hoe ik dat doe? Ik geef Quadrivas therapie, Icoone ® behandelingen en ik ben Lipedema Coach.

 

Tijdens mijn behandelingen kijk ik samen met jou naar hoe jij je lekkerder in je lichaam kunt voelen, gezonder gaat leven en jezelf mooi vindt zoals je bent. Mijn behandelingen gaan dus veel verder dan alleen het aanpakken van de lichamelijke lipoedeem klachten. Behandelingen combineer ik met voedingsadvies, eventuele suppletie, een goede mindset, beweging en de Quadrivas therapie of Icoone ® behandelingen.

 

Kom van de klachten van lipoedeem af

Heb je lipoedeem en wil je je weer goed voelen? Laat mij je helpen. Samen met jou ga ik aan de slag om een winnende combinatie te maken specifiek voor jouw lichaam. Deze winnende combinatie bestaat uit:

 • De therapie en behandelingen
 • Voeding
 • De juiste mindset (gaan houden van je benen en je lichaam)
 • Beweging op maat (doen wat jij leuk vindt en vol kan houden)

Hiermee zorgen we er samen voor dat het niet langer meer jouw leven beheerst!

Wil je eerst meer te weten komen over mij en de praktijk? Bekijk hier het Team Lipedema Coach of neem een kijkje op mijn Instagramaccount.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Lees mijn persoonlijke lipoedeem verhaal

Lees alles over mijn persoonlijke lipoedeem verhaal en hoe ik mijn ervaring gebruik als lipoedeemcoach.

Mijn lipoedeem verhaal

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
 • nl
  • en