Heb ik misschien lipoedeem?

Om eerlijk te zijn was dit niet een vraag ik mijzelf stelde toen ik tien, twintig of zelfs dertig jaar geleden mijn eerste klachten had. Bij mij begon dat met dikkere benen dan mijn vriendinnetjes op school. Veel sporten 🤸‍♂️ en goed op mijn eten 🥒 letten hadden weinig effect.

Ook later het advies van de doktor opvolgen, benen omhoog en minder zout leverde weinig tot geen verbetering op. En hetzelfde met die vreselijke steunkousen.

 

Pas toen ik per toeval bij een fysiotherapeut zat voor een roller-derby blessure, en hij wel de juiste vragen stelde, werd voorzichtig de conclusie getrokken; ‘ik denk dat jij lipoedeem hebt.’ Het heeft dus ruim twintig jaar geduurd voor ik iemand tegenkwam die mij de juiste vragen stelde. Die de symptomen kende;

 

Zware en vermoeide benen. Pijnlijke benen! Heel snel blauwe plekken, zonder aanleiding. Een bobbelige, bloemkool-achtige huidstructuur. Altijd koude benen en billen. Ruim twee kledingmaten verschil in boven- en onderlijf. En vetophoping op de heupen (zadeltassen). Dit zijn, zo weet ik inmiddels, heel herkenbare symptomen van lipoedeem.

 

Wat is eigenlijk lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- vochtophoping. Het begint met een vetophoping. Het vet wordt niet afgevoerd maar juist opgeslagen en het blijft zich zo ophopen. Door de ophoping wordt het immuunsysteem geactiveerd, in een poging via deze weg het vet op te ruimen. Helaas wordt ook zo het vet niet afgevoerd, maar blijft staan. Wat resulteert in permanente laagdrempelige ontstekingen. Hierdoor krijgen vrouwen met lipoedeem vaak pijnklachten.

 

Het vet drukt op onze haarvaatjes wat de doorbloeding belemmert. Ook wordt de werking van onze spieren bemoeilijkt waardoor ons lymfsysteem haar werk niet goed kan doen. Met een additionele ophoping van vocht als gevolg. Vandaar dat er vaak verwarring ontstaat tussen lipoedeem (vetophoping) en lymfoedeem (vochtophoping).

 

Lipoedeem is dus een ‘progressieve aandoening’ die erger wordt na verloop van tijd. Ik adviseer je daarom, om in een zo vroeg mogelijk stadium te starten met behandelen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Lees mijn persoonlijke lipoedeem verhaal

Lees alles over mijn persoonlijke lipoedeem verhaal en hoe ik mijn ervaring gebruik als lipoedeemcoach.

Mijn lipoedeem verhaal

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
  • nl
    • en