Het lymfestelsel en lipoedeem

Veel mensen verwarren lipoedeem met lymfoedeem. Dit gebeurt zelfs onder zorgprofessionals. Bij lipoedeem vindt er een ophoping van vet plaats. Bij lymfoedeem is het vooral vocht wat vastgehouden wordt. Waarschijnlijk komt de verwarring tussen de twee aandoeningen door het volgende;

Bij vrouwen met lipoedeem vindt er dus een ophoping van vet plaats. Waardoor dit precies getriggerd wordt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar er gaat iets mis in de biochemie van het vrouwelijk lichaam. Waardoor de vetcellen groter worden. Ze nemen dus toe in volume (hypertrofie). Het weefsel voelt vaster (pasteus) aan.

Deze vetophopingen verstoren allerlei processen in de getroffen gebieden van het lichaam. De vetophopingen drukken op de capillairen, onze haarvaten, die o.a. verantwoordelijk zijn voor aanvoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen. In een eerdere post beschreven we al hoe dit de bloedcirculatie verstoord. Maar ook de spieren hebben op hun beurt last van het drukkende effect van deze vetophopingen en de slechte doorbloeding.

Ons lymfestelsel is afhankelijk van het stuwende effect van onze spieren en ons bloedvatenstelsel om overtollig vocht af te voeren.  Wanneer dit proces dus niet goed kan functioneren vanwege het drukkende effect van vetophopingen zal er ook een vochtophoping gaan plaats vinden. Waardoor je lymfoedeem klachten boven op de lipoedeem klachten kunt krijgen.

Belangrijk is dus om tijdig een behandeltraject te starten. De Quadrivas therapie activeert de microcirculatie van de verschillende weefsellagen in ons lichaam; respectievelijk de huid, het onderhuids bindweefsel, de spieren, bloedvaten en onze lymfeklieren/vaten. Dit activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De hierboven benoemde processen kunnen weer optimaal functioneren. Dit geeft een genezend en afslankend effect. Daarnaast remt het de vorming van nieuwe vet- en vochtafzetting.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Lees mijn persoonlijke lipoedeem verhaal

Lees alles over mijn persoonlijke lipoedeem verhaal en hoe ik mijn ervaring gebruik als lipoedeemcoach.

Mijn lipoedeem verhaal

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
  • nl
    • en