intermittent fasting

Voor veel Brabanders stonden de afgelopen dagen in het teken van carnaval. Keigezellig natuurlijk. Maar vandaag begint de vastenperiode.

Tegenwoordig vasten er nog maar weinig mensen na carnaval. Maar vasten is wel een begrip waar we tegenwoordig steeds meer over horen. Vasten is hip. Iedereen kent wel iemand die aan ‘intermittent fasting’ doet. Bij IF ligt de focus vooral op ‘wanneer je eet’. Zo wissel je periodes van vasten (gem. 14 – 16 uur) af met periodes van eten (gem. 8 – 10 uur).

 

De afgelopen 10 jaar is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van vasten. Ons circadiaans ritme, het 24-uursritme van onze biologische klok, heeft sterke invloed op onze metabole processen (stofwisseling) zoals voedselvertering, lichaamstempratuur, glucose levels, onze hormonen en hoe we nutriënten & energie opnemen uit voedsel.

 

In onze wereld van overvloed zijn onze eetpatronen vaak compleet uit balans geraakt in relatie tot onze biologische klok. We eten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. En zeker ’s avonds zijn dit vaak vette, ongezonde snacks. Door zo’n onregelmatig eetpatroon raken allerlei processen in ons lichaam uit balans. Dit wordt o.a. geassocieerd met gewichtstoename, slechte nachtrust, een verhoogd risico op chronische ziektes en een korter leven.

 

Een ‘regelmatig eetpatroon’ daarentegen, in lijn met onze biologische klok, wordt geassocieerd met; afvallen, een goede nachtrust, verbetering van bloeddruk & bloedglucose levels en hogere kwaliteit van leven. Intermittent fasting is dus hartstikke goed voor ons. Echter in tegenstelling tot wat we nu vaak zien bij IF; ontbijt overslaan en vervolgens ’s avonds een zware maaltijd, zou het beter zijn om dit juist om te draaien.

 

Begin de dag met een flink gezond ontbijt (veel fruit, een handje bladgroen en verse kruiden), zodat we de processen in ons lichaam ondersteunen. Denk dan bijv. aan de aanmaak van onze hormonen. Om vervolgens te eindigen met een bescheiden avondmaal zodat je lichaam juist ’s avonds & ‘s nachts de rust krijgt die het nodig heeft voor herstel van o.a. onze spieren en het brein. 🧠

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Lees mijn persoonlijke lipoedeem verhaal

Lees alles over mijn persoonlijke lipoedeem verhaal en hoe ik mijn ervaring gebruik als lipoedeemcoach.

Mijn lipoedeem verhaal

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
  • nl
    • en