Lipoedeem benen: waar herken je ze aan en wat kun je er tegen doen?

Vanaf jongs af aan had ik al door dat mijn benen er anders uitzagen dan die van mijn vriendinnetjes. Ze waren dikker, ondanks dat ik veel bewoog en mijn moeder gezond gezonde maaltijden maakte met biologische groente en zonder zakjes of pakjes. Veel last had ik er toen niet van, ook niet toen ik op kamers ging wonen en mijn eetgewoontes een stuk ongezonder waren. Ik was nog jong en mijn lichaam kon veel meer hebben.

Ik was toen nog niet zoveel met mijn benen bezig, al liep ik niet met blote benen en platte schoenen. Later kreeg ik meer last van mijn lipoedeem benen, vooral toen ik zwanger werd en mijn benen erger werden. En toch herkenden de dokter en ik toen niet wat ik had. Pas toen ik voor een blessure bij een fysiotherapeut kwam, zei hij tegen mij dat hij dacht dat ik lipoedeem had. Ik wil jou deze lange zoektocht besparen. Daarom heb ik deze blog geschreven, waarin ik laat zien hoe je lipoedeem benen herkent en welke behandelingen er zijn om de klachten te verminderen.

 

Lipoedeem benen herkennen: dit zijn de symptomen

 

Lipedema benen herken je aan een aantal verschijnselen:

 • Je benen (en lipoedeem knieën) voelen pijnlijk, zwaar en vermoeid aan
 • Je hebt last van dikke benen
 • In je benen kun je geen ‘deukjes’ drukken
 • De huid van je benen is grauw en heeft een bobbelige structuur
 • Je hebt snel blauwe plekken zonder dat er aanleiding voor is
 • Je benen voelen gespannen aan
 • Tussen je onder- en bovenlichaam is er een kledingmaat (of wel meer) verschil
 • Je benen en billen voelen altijd koud aan
 • Er is vetophoping op de heupen (zadeltassen)
 • Je benen voelen snel verzuurt aan

Naast deze verschijnselen kun je ook last hebben van andere symptomen. Zoals pijnlijke en dikke bovenarmen. En wat je ook doet, sporten en diëten helpen niet. Het kan zijn dat je last van overgewicht hebt, maar dit hoeft niet.

Wil je weten wat lipoedeem nou precies is en waar het door komt? Ik heb hier alles over lipoedeem opgeschreven.

 

Zo zien lipoedeem benen er fysiek uit

 

Bij lipoedeem is er sprake van onregelmatige vetverdeling. Op mijn Instagrampagina zie je meer afbeeldingen van de uiterlijke verschijnselen van lipoedeem, de behandelingen en vertel ik meer over (mijn) leven met lipoedeem.

 

 

Hoe stel je vast dat je lipoedeem hebt?

Het vaststellen of je lipoedeem hebt, doet een dermatoloog. Je huisarts verwijst je hiernaar door. De dermatoloog kijkt waar het vet of oedeem zit. Dit doet de arts door te drukken en te voelen op je huid. Hierdoor kan de arts ook bepalen welk soort oedeem je hebt. Daarnaast kijkt de dermatoloog naar de huidafwijking en verkleuringen. Soms heb je naast lipoedeem ook last van lymfoedeem. Dit is ophoping van vocht.

 

Wat te doen bij lipoedeem benen?

Hoewel lipoedeem niet te genezen is, kun je jouw lipoedeem benen wel laten behandelen om de klachten te verminderen. Zodat je toch nog fijn je leven kunt leiden. Want je hoeft er zeker niet je hele leven last van te houden. De behandelingen die ik in mijn praktijk geef, is Quadrivas Therapie en Icoone® LaserMed. En samen met jou pakken we ook je levensstijl aan.

 

De eerste stap naar lipoedeem benen behandelen

Tijdens een eerste afspraak plan ik ruim twee uur voor je in. Tijdens deze afspraak heb je alle tijd om jouw verhaal met mij te delen. We bespreken jouw klachten en ik breng de staat van jouw lichaam en lipedema benen in kaart. Aan de hand hiervan stel ik een kuur voor je op. Afhankelijk van de staat van je klachten krijg je eerst Icoone® behandelingen, of direct Quadrivas Therapie. Ik geef naast de behandelingen ook voedingsadviezen en coach je. Want de basis van een gezond lichaam is een gezonde geest en goede voeding.

 

Icoone® behandeling voor je pijnlijke lipedema benen

Weeg je zwaarder dan 115 kilo of heb je enorm pijnlijke benen? Met de Icoone® behandeling bereid ik je lichaam op een pijnloze wijze voor op de intensieve Quadrivas Therapie. Het is ook de bedoeling dat je ondertussen aan de slag gaat met afvallen (wanneer je meer dan 115 kilo weegt), zodat we als therapeut fysiek bij het probleem kunnen komen wanneer we de Quadrivas Therapie bij je toepassen. Bij dit afvalproces helpen we je. Je staat er niet alleen voor.

 

Quadrivas Therapie voor je pijnlijke benen

De Quadrivas behandeling is een speciale massage en aanhaaktechniek waarmee ik blokkades in het onderliggende weefsel ophef. Hierdoor is de doorstroom van energie weer mogelijk. Het weefsel krijgt de juiste prikkel en wordt warm, waardoor de doorstroming optimaal is en de stagnaties in het weefsel verdwijnen. Gemiddeld zijn er zo’n 24 behandelingen nodig. Hoeveel behandelingen je precies nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

 

Ervaringen van de behandelingen

Je bent niet de enige met lipoedeem benen. Zoals je al weet, heb ik lipoedeem en ik heb als Lipedema Coach al een hoop vrouwen mogen helpen en begeleiden met hun klachten. Ontdek hoe de lipoedeembehandelingen andere vrouwen hebben geholpen, welke klachten zijn verminderd en hoe hun leven is verbeterd. Lees hier hun ervaring.

 

Laat me je op verschillende manieren helpen om je klachten te verminderen

Als geen ander weet ik hoe vervelend het is om altijd maar vermoeide, pijnlijke en zware benen te hebben. Daarom is mijn missie om andere vrouwen met lipoedeem te helpen. Dat doe ik met de behandelingen die ik geef. Maar dat niet alleen. Wat mij betreft gaat het verder dan alleen een behandeling. Daarom geef ik ook voedingsadviezen en heb ik een Kookboek voor lipoedeem ontwikkeld. En ik organiseer Vrouwencirkels. Tijdens een Vrouwencirkel komen we samen om samen te praten over lipoedeem en het leven met lipoedeem. Het is namelijk niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk zwaar. Tijdens deze cirkels leren we van anderen en door ons verhaal te delen, helen we.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Mijn Visie als Lipoedeem Coach

Mijn ‘visie’ is om samen met jou te gaan werken aan een 'plan-van-aanpak' waardoor jij je happy voelt, je gezond leeft en jij jezelf mooi vindt zoals je bent.

Lees meer over mijn Visie

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
 • nl
  • en