Pijnlijke benen en lipoedeem

Last hebben van pijnlijke benen is een vervelende klacht, want je gebruikt je benen de hele dag door. De oorzaak kan van alles zijn, ook lipoedeem. Het is een van de symptomen van lipoedeem namelijk. Hier licht ik toe wat alle symptomen van lipoedeem zijn, hoe je erachter komt of dit de oorzaak is van je pijnlijke benen en wat je ertegen kunt doen.

Pijnlijke benen oorzaak

De oorzaak van pijn in je benen kan van alles zijn: spierspanning, slechte bloedcirculatie, gewrichten, spataderen of lipoedeem. Bij deze laatste oorzaak heb je ook last van andere symptomen.

 

Dit zijn de overige fysieke symptomen van lipoedeem:
• Je hebt een grauwe huid met bobbels
• Je hebt dikke benen
• Overgewicht (in sommige gevallen)
• Qua kledingmaat merk je een verschil tussen je boven- en onderlichaam, soms is het een maat verschil, vaak ook meer
• Het vet hoopt zich op bij de heupen (zadeltassen)
• Je armen kunnen ook pijnlijk aanvoelen
• Je hebt vaak zonder aanleiding blauwe plekken
• Hoe hard je ook je best doet met diëten en sporten, je valt niet af
• Je hebt gespannen benen
• Koude benen en billen
• Snelle verzuring van je benen, waardoor beweging zwaar aanvoelt
• Schurende benen, wat problemen geeft bij het lopen
• Het aanraken van je huid voelt pijnlijk aan

 

Maar je kunt ook last hebben van mentale klachten, zoals:
• Een laag zelfbeeld
• Laag libido
• Weinig zelfvertrouwen
• Depressie

 

Lees hier wat lipoedeem precies is, of bekijk deze video.

 

Lipoedeem herkennen is lastig

Het herkennen van lipoedeem is erg moeilijk. Zo kwam ik er pas op mijn 32e achter dat ik lipoedeem heb. En niet omdat ik of de dokter, waar ik al eens naartoe was gegaan vanwege mijn klachten, het doorhad. Nee, voor een andere blessure ging ik naar de fysio en hij vroeg me naar mijn benen. Hij had het idee dat ik lipoedeem had en alles viel toen pas op z’n plek.

 

Maar eigenlijk had ik al heel jong in de gaten dat mijn benen anders dan die van mijn vriendinnetjes waren. Ze waren wat dikker, terwijl ik veel bewoog en gezond eten kreeg van mijn moeder (biologische groente, het liefst vers van het land). Tijdens het puberen en op kamers wonen veranderden mijn eetgewoontes, maar ik heb niet het idee dat ik toen meer last had van mijn benen. Ja, ze waren dikker dan die van andere, maar ik was er niet zo mee bezig.

 

Pas toen ik hing settelen baalde ik van mijn benen. De huisarts heeft me toen veel gezien, maar wat ik ook deed ̶ benen omhoog, minder zout eten, plaspillen – niets hielp. Elk jaar zag ik de weegschaal weer zo’n drie kilo hoger uitslaan, terwijl ik niet minder bewoog of meer at. Toen ik daarna een bedrijf vanuit huis startte en daardoor niet meer een uur per dag fietste, werd het erger. Net als toen ik zwanger werd en door de hormonen en extra gewicht steeds meer last kreeg van mijn benen. Mijn huid werd minder mooi, ik kreeg zadeltassen en ik had last van pijnlijke benen in rust. Maar ik dacht dat het kwam door het vele staan en verkeerde schoenen. Zo zie je maar weer, lipoedeem is niet iets wat je meteen herkent, ook al zijn sommige
signalen zo duidelijk.

 

Oorzaak pijnlijke benen lipoedeem

Vrouwen met lipoedeem hebben last van lokale vetophopingen in specifieke zones op het lichaam. Je ziet dit vooral terug op de billen, heupen, benen en armen. En het vet is ontstoken, wat veel pijnklachten geeft. We noemen dit laaggradige ontstekingen. Nu vraag je je vast af wat laaggradige ontstekingen precies zijn. Het is een lichte vorm van een ontsteking. Deze ontsteking is ontstaan vanuit een activatie van het lokale immuunsysteem. Deze vorm van ontsteking stopt niet en daardoor blijft het ook problemen veroorzaken, anders dan bij een gezonde ontstekingsreactie in je lichaam. Zelfs de kleinste goedbedoelde aanraking kan al zeer pijnlijk zijn.

 

Wat kun je doen als je denkt dat je lipoedeem hebt

Komen de genoemde symptomen, naast een naar gevoel in je benen, je bekend voor? Doe dan hier de gratis Lipoedeem Scan, om meer duidelijkheid over je klachten te krijgen. Bij het vermoeden dat je pijnlijke benen door lipoedeem komt, ga je naar de huisarts om dit te bespreken. Als je huisarts dezelfde vermoedens heeft, krijg je een verwijskaart voor de dermatoloog. De dermatoloog stelt vast of je daadwerkelijk lipoedeem hebt. Dit doet de dermatoloog door te kijken waar het vet precies zit. De dermatoloog bekijkt ook je huid, om te zien of je verkleuringen en huidafwijkingen hebt.

 

Lipoedeem behandelen

Heeft de dermatoloog bevestigd dat je lipoedeem hebt? Het is een aandoening die niet meer overgaat en het is progressief. Dit betekent dat de ernst ervan naar loop van tijd toeneemt. Vaak begin lipoedeem op de heupen, maar gaat in een later stadium via de dijen naar de enkels. Bekijk hier alle stadia van lipoedeem.

 

Het is belangrijk om in een zo’n vroeg mogelijk stadium te beginnen met Quadrivas therapie. Dit is een manuele behandelmethode die specifiek richt op het herstel van de bloedvaten. Het is een massagetherapie waarbij het zelfherstellende vermogen van de weefsellagen in gang wordt gezet. De weefsellagen raken weer beter doorbloed en de micro- en macrocirculatie wordt geactiveerd. Dankzij de Quadrivas therapie herstelt je lichaam, zodat je lichaam weer normaal functioneert.
Weeg je zwaarder dan 115 kilo of heb je ontzettend veel last van je pijnlijke benen? Dan is de icoone® LaserMed behandeling om te beginnen beter voor jou. Dit is een mechanische bindweefselmassage en doet geen pijn, maar is wel heel effectief. Je voelt al direct verlichting van je pijnlijke benen en je hebt geen last meer van blauwe plekken die spontaan ontstaan. Het is ook belangrijk dat je gaat afvallen, zodat je ook behandeld kunt worden met de Quadrivas therapie.

 

De juiste voeding voor je lichaam

Voeding is ook een belangrijk onderdeel voor het behandelen van lipoedeem. Op het internet en social media vind je allerlei informatie over de ‘juiste’ voeding voor lipoedeem. Met allerlei tegenstrijdige berichten is het heel lastig om te bepalen wat nu het beste is. Een eye-opener voor mij was de docu ‘Food Choices’ die ik voor mijn Quadrivas opleiding moest kijken. In deze docu wordt de link gelegd tussen de welvaartsziektes van tegenwoordig en ons dagelijkse voedingspatroon. Vanaf dat moment is ons gezin, stapje voor stapje, begonnen met het eten van de optimale voeding voor ons lichaam: whole foods plant based. Wanneer je bij mij behandelingen krijgt, pakken we ook samen je voedingspatroon aan, voor optimale gezondheid. Je leest hier meer over voeding.

 

Behandeling van jouw pijnlijke benen

Heb je lipoedeem en ben je op zoek naar een behandeling die echt werkt, waardoor je weer normaal je leven kunt leiden? Neem dan contact met mij op. Tijdens onze eerste afspraak van ruim 2 uur neem ik alle tijd voor jouw verhaal, bespreken we jouw klachten en ‘lees’ ik de staat van jouw lichaam. Aan de hand hiervan stel ik een kuur voor je op en starten we met de behandelingen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Mijn Visie als Lipoedeem Coach

Mijn ‘visie’ is om samen met jou te gaan werken aan een 'plan-van-aanpak' waardoor jij je happy voelt, je gezond leeft en jij jezelf mooi vindt zoals je bent.

Lees meer over mijn Visie

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
  • nl
    • en