Waarom ik er voor kies om geen vlees te eten?

Het is de week zonder vlees (en zuivel) en dus een mooi moment om stil te staan bij deze vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Voor mij is het een heel ‘simpel’, kort en bondig antwoord; Omdat het meer energie kost dan het oplevert.

Allereerst wat er nodig is om vlees te produceren. Wist je dat je voor het produceren van een kilo rundvlees 15.500 liter water nodig hebt. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter.

 

Natuurlijk vereist de productie van plantaardige gewassen ook water, maar dit is aanzienlijk minder dan voor vlees. Voor 1300 calorieën in de vorm van graan, is zo’n 500 liter water nodig. Hetzelfde aantal calorieën in de vorm van vlees kost zo’n 4000 liter water.

 

Maar ja je hebt natuurlijk wel eiwitten nodig.

Veel mensen staan er niet bij stil, maar dieren zijn in feite een doorgeefluik. Ze consumeren hun eiwitten uit de planten die ze eten, om ze vervolgens aan ons door te geven. Om een kilo dierlijke eiwitten te produceren, is er een grotere hoeveelheid plantaardige eiwitten nodig. Voor 1 kilo kippenvlees is er 4,55 kilo voer nodig is. Voor 1 kilo varkensvlees is dit 9 kilo voer, en voor 1 kilo rundvlees zelfs 25 kilo.

 

En in ons lichaam is het al even inefficiënt!

Vlees belast onze darmen enorm omdat het moeilijk te verteren is. Het kost ons lichaam enorm veel energie om het te verwerken. Waar groente en fruit al na zo’n 40 minuten verteerd zijn in de maag, kan dit bij rood vlees wel 5 uur duren. Ook triggert het allerlei ontstekingsreacties in ons lichaam. En bovendien zit het vol schadelijke stoffen zoals pesticide, antibiotica, hormonen, steroïden, heemijzer en verzadigd vet.

 

En die B12 dan?

Wist je dat we de grond zo leeggeroofd hebben dat zelfs onze veestapel tegenwoordig B12 supplementen krijgt?

 

Ik wil gewoon het allerbeste voor mijn lijf 💚

En mijn lichaam niet belasten met onnodige processen zoals het verwerken van vlees. Het heeft het met lipodeem al zwaar genoeg! Daarom kies ik voor een ‘whole foods plant based’ dieet rijk aan vezels, vitamines, mineralen en ja zelfs eiwitten.

🌱💪

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Mijn Visie als Lipoedeem Coach

Mijn ‘visie’ is om samen met jou te gaan werken aan een 'plan-van-aanpak' waardoor jij je happy voelt, je gezond leeft en jij jezelf mooi vindt zoals je bent.

Lees meer over mijn Visie

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
  • nl
    • en